tik-tak-tik-tak

tijd-zandloper-7-146x300

Het gebeurt wéér! Weer laat ik me om de tuin leiden door de tijd. Want ik besef dat het alweer eind oktober is. Plots. Want zelfs de natuur doet nu zijn best om ons op het verkeerde spoor te zetten. Buiten lijkt het nog zomer. Alsof de natuur nog altijd niet beslist heeft of het nu nog zomer is dan wel herfst. Truien, sjaals en dikke jassen liggen ongebruikt in hun zomerverblijf. Niemand die hen nodig heeft. Het zijn de grijnzende pompoenen die een belletje deden rinkelen. Het is herfst. Het is Halloween. Als je goed kijkt, zie je Slecht-Weer-Vandaag (*) staan trappelen, op de hielen gezeten door de rendieren van de kerstman. En de nieuwe kalender ligt ook reeds klaar. De klok staat opnieuw op winteruur. Het is hoe dan ook eind oktober. 20 graden of niet.

Verwarrende tijden, dat zeker wel. (Misschien niet alleen wat het klimaat betreft maar da’s voer voor een andere mailing…)

Wat is dat toch met de mens en tijd? Wat maakt dat we met de tijd zo’n complexe relatie lijken te hebben? We hebben zo vaak tijd tekort. Soms gaat de tijd te vlug. Of veel te traag. Voor sommige dingen moeten we tijd vrijmaken. Andere dingen zijn tijdrovend. Er is heel wat te doen over de tijd en hoe we hem al dan niet moeten managen. Want hoe kan je iets managen wat zo ongrijpbaar is, waar je zo weinig vat op hebt. Het enige wat we weten is dat de tijd altijd verder loopt. En zelfs daar wordt aan getwijfeld. Want bestaat tijd wel?

Kan je je een leven voorstellen waarin je geen rekening moest houden met de wijzers van de klok?

Om het evenwicht te bewaren in al die verwarring helpt het om de energie van de natuur te volgen. Het is hoe dan ook herfst – kijk maar naar de bomen die hun herfstkleuren nog even tonen en dan hun bladeren zullen laten vallen. Dus ga naar binnen, maak het knus en vertraag. Daar heb je geen klok voor nodig. Maak ruimte voor rust en contact met jezelf, met je ademhaling. Misschien kan ook jij wat blaadjes loslaten, wat ballast laten gaan en dat bijhouden wat kostbaar is en ons zal voorzien van nieuwe energie in de lente.

En de wijzers van de klok? Laat die maar rustig verder tikken. In zomer- of wintertijd. Volg gewoon je eigen ritme.

Laat de tijd even stilstaan, en kom genieten van een deugddoende Jin Shin Jyutsu behandeling, een soundhealing, een massage – met of zonder hot stones. Kom genieten van een moment voor jezelf.

(*) Slecht-Weer-Vandaag, da’s het paard van Sinterklaas. (uit de fantastische reeks Dag Sinterklaas van Hugo Matthysen)