in 4, 7, 8 naar een ontspannen gevoel!

Ik ben al een tijdje geen echte krantenlezer meer. Teveel negativiteit – dat smaakt niet bij het ontbijt. We hebben nog wel een abonnement. Digitaal, mee met de moderne tijd. Dus ik scrol er dan wel eens door. Vaak gedachteloos. Maar toen ik in de krant van een week of wat geleden “4-7-8-ademhaling” in een titel zag staan, was ik meteen klaarwakker.

In de podcastreeks “Mensenkennis” van De Morgen gaat het onder meer over deze ademhalingstechniek waarmee ik iedereen die me erom vraagt (of niet)  de laatste 8 jaar lastig val.

Ik ben niet zo’n podcast luisteraar. Meestal beperkt het podcast luisteren zich tot begeleiding bij het strijken. Geen zware kost dan, dat houdt risico’s op brandplekken in hemden in. Ik verkies eerder de luchtige weetjes van “Een snelle geschiedenis” van Sofie Lemaire of de lekkere recepten van “Koken met Classics” van Senne Guns. Het mag plezant zijn tijdens de strijk, he.

Blijkbaar kan de podcast van Fleur Van Groeningen niet beluisterd worden als je geen abonnement hebt op De Morgen. Dat is heel erg jammer. Helaas kan ik daar niks aan veranderen. 

De podcast van Onbespreekbaar met Luc Swinnen is wél algemeen en onbeperkt toegankelijk via YouTube. Luc Swinnen deelt dezelfde achtergrond info en tegen het einde aan heeft hij het ook over de 4-7-8 ademhaling. Dus deze podcast is zeker ook een aanrader en uitstekende vervanging van die van Mensenkennis.

Voor het beluisteren van deze podcast van Fleur Van Groeningen ben ik echter bewust gaan zitten. En ik nodig jullie uit om dat ook te doen. Er valt veel te leren! Over wat stress doet met ons lichaam. Over wat er precies in ons lichaam gebeurt als we stress hebben. Want we zeggen ‘ik heb stress’ maar wat er dan allemaal in ons lichaam gebeurt, is iets waar we niet bij stil staan. Dokter Luc Swinnen, expert op het vlak van stress en burn-out, praat over het autonome zenuwstelsel, dat de controle over onze stressreacties heeft. Hij geeft ook uitleg over de fameuze nervus vagus. En dat alles in zeer begrijpbare taal. En – ik maakte een vreugdesprong! – hij raadt de 4-7-8 ademhaling ten zeerste aan om je lichaam en je geest tot rust te brengen. Hij legt ook uit waarom dat zo is.

Al jaren is dat materie die me enorm boeit. Ondertussen is er al heel wat onderzoek gedaan en weten we al best veel over hoe ons lichaam met stress omgaat. Het blijft enorm fascinerend en ook fantastisch om te horen hoe ons lichaam zo ingenieus in elkaar steekt. Alleen onze oren functioneren misschien niet altijd even goed. Want we luisteren niet altijd naar dat lichaam en denken dat ons verstand het beter weet. Of zou dat met andere eigenschappen te maken hebben?… Dat is wellicht iets voor een volgende mailing…

De aflevering van de podcast over de 4-7-8 ademhaling raad ik echt aan. Misschien moet je er vroeger voor opstaan, maar dat is dan echt de moeite waard.

Vroeg opstaan – wie is daar eigenlijk ooit mee begonnen? Als je dat wil weten, of je hebt nood aan leuke weetjes op de achtergrond tijdens de strijk, dan beveel ik de ‘“Snelle geschiedenissen” van Sofie Lemaire ook heel graag aan.