adem!

't is van moeten

Neen, natuurlijk niet. Het is met veel plezier dat ik jullie schrijf.

En toch is er dat kleine stemmetje in mijn hoofd dat al een paar weken zegt: je MOET nog eens een mailing buiten sturen, Mol. Jaja, je MOET nog eens van je laten horen. Je MOET regelmatig in mensen hun aandachtszone komen of ze vergeten je. Dus: hop hop!

Naast die persoonlijke MOET-ens zijn er natuurlijk nog een pak. We moeten gaan werken, de (klein)kinderen halen of brengen of in het oog houden, we moeten eten maken, strijken, nog eens langs ons moeder gaan, het gras afrijden, de kelder opruimen, de keukenkasten op orde zetten. Ellenlange to-do-lijsten circuleren in onze hoofden. Of hangen aan het prikbord, want dat hoofd kan het ook niet allemaal meer bijhouden. Ook al zou dat misschien moeten

Gelukkig zijn er een heel pak dingen die vanzelf gaan. De zon komt op en gaat vanzelf weer onder. De regen valt moeiteloos (en soms met bakken!) uit de lucht. De vogels bouwen hun nesten en leggen hun ei. De madeliefjes openen hun bloempjes. En onze adem gaat vanzelf in en uit.

Hoewel. Van dat laatste ben ik nog niet zo zeker. Ik las in de krant van een tijdje geleden dat we met z’n allen vrolijk overademen. Dat wil zeggen dat we te veel en meestal ook fout ademen. 

Ik hoor je al denken, “Gaan we het nu wéér over ademen hebben?”. Ja. Het MOET!

Ademen is onze meest essentiële biologische functie. Zonder ademen gaan we dood, zo simpel is het. Dus kunnen  we toch maar beter zorgen dat we zo goed mogelijk (blijven) ademen. En zo goed mogelijk wil zeggen: rustig, niet te veel, niet geforceerd. Vloeiend. Moeiteloos. 

Niet alleen zullen we ons dan met z’n allen beter voelen, we zullen ook minder snurken, minder lijden aan astma en allergieën, en kunnen heel wat slaapapneu-toestellen op de schroothoop. Ons gebit wordt gezonder, we zijn wakkerder, helderder, misschien worden we zelfs slimmer.

Hoe we die gebalanceerde staat van zijn kunnen bereiken, beschrijft James Nestor in z’n boek ‘Breath’, in het Nederlands ‘Het nieuwe ademen’. Wat ik zo frappant vond aan het hele verhaal is dat meneer Nestor ons terug brengt naar oude inzichten en technieken uit oa het hindoeïsme en (ah ja 😊)  de oude Chinese wijsheden.

En nu horen jullie mij al denken, “Natúúrlijk! Al die technieken uit qigong en uit de Indische yoga-traditie wisten het al!” Alleen zo jammer dat we die wijsheid verloren zijn. En we nu dus opnieuw goed moeten leren ademen. Moeten, ja. Want goed ademen is veel beter in je vel zitten. En wie wil dat niet???

Een paar adembrengende ideetjes:

  • Het artikel lezen: https://www.demorgen.be/cs-bfb31444/ (hopelijk lukt dat zonder abonnement…).
  • James Nestor zijn website een bezoekje brengen: https://www.mrjamesnestor.com/. Eventueel zijn boek aanschaffen.
  • Een sessie in de praktijk boeken. Op een uurtje tijd kan ik je helpen meer adem in je leven te brengen.
  • In september een proefles Wuwei Qigong komen volgen. En je dan inschrijven voor de reeks.
  • Je inschrijven voor de workshop ‘Wei Wu Wei Qigong – de basis” die begin september op het programma staat. Alle concrete info volgt nog. 
  • Een wandeling maken en je daarbij bewust zijn van elke stap en elke ademteug.