Jin Shin Jyutsu therapie

Jaren geleden kreeg ik van een vriendin een kopie van een artikel dat in Happinez verschenen was over Jin Shin Jyutsu. Het was de eerste keer dat ik die naam hoorde. De ondertitel van het artikel was “Helende levenskunst” en daardoor was ik natuurlijk onmiddellijk geïnteresseerd. Je eigen handen gebruiken ter bevordering van je gezondheid en welzijn – wat een geschenk voor iemand die empowerment zo belangrijk vindt!

Toch duurde het nog een hele tijd voor ik me ging verdiepen in Jin Shin Jyutsu. Ik las een boek en ging cursussen volgen. Ik ontdekte de vele raakvlakken met eerdere opleidingen, vooral met de Traditioneel Chinese Geneeskunst die me al zoveel jaren boeit en leidt. Zo werd ik steeds meer aangetrokken tot deze complete manier van kijken naar de mens als geheel.

Net als in de Traditioneel Chinese Geneeskunst, werkt Jin Shin Jyutsu met de energie van ons lichaam, met energiebanen (orgaanstromen of meridianen) en energiepunten (veiligheidsenergiesloten). Daarnaast wordt gekeken naar onze emoties, onze levensstijl, hoe we omgaan met de dingen die in ons leven gebeuren. Waar stroomt onze energie vrijuit? Waar stagneert ze? Waar is er tekort of teveel? Door naar de antwoorden op zoek te gaan, kunnen we opnieuw harmonie brengen via eenvoudige aanraking.

Jin Shin Jyutsu is enorm veelzijdig in zijn benadering van de mens. Het bevat niet alleen elementen uit de Traditioneel Chinese Geneeskunst maar ook uit de Japanse mythologie, de christelijke en oosterse tradities, numerologie en kabbala. Zo kijkt Jin Shin Jyutsu op een zeer brede en diepe manier naar de mens – niet enkel naar zijn lichaam maar ook naar zijn emoties, zijn gedachten, zijn energie.

Het ondergaan van een Jin Shin Jyutsu behandeling is zeer ontspannend. De zachte aanrakingen gebeuren op de kledij en zijn erg rustgevend. Het is fascinerend om te zien hoe via een zeer zachte techniek de zelfhelende capaciteit van het lichaam opnieuw geactiveerd kan worden. Bovendien kan iedereen de kunst van Jin Shin Jyutsu aanleren. Je kan dus zelf, enkel door het gebruik van je eigen handen, je lichaam opnieuw in evenwicht brengen.

De totale mens als geheel benaderd én een doeltreffend tool voor zelfzorg – zo sluit Jin Shin Jyutsu perfect aan bij mijn missie en visie!