Lotmammelgrust...

Omdat ik op dit moment niet mag werken, neem ik ’s morgens vaker de tijd om de ademhalingsoefeningen van Wim Hof te doen en daarna de dagelijkse meditatie van de Calm-app te beluisteren. Het hele ritueel sluit ik af met een letterlijke koude douche, ook van de Wim Hof Methode. Soms sla ik al die zelfzorg over en lees ik uitgebreid de krant – maar daar wordt een mens natuurlijk helemaal niet vrolijk van.

 

Hoe dan ook. Vanmorgen luisterde ik naar Tamara Levitt van Calm. En zo kwam ik te weten dat het vandaag, 7 april 2021, wereldgezondheidsdag is. Ze wees me met haar zachte stem op de voordelen van bewust stil te staan bij je lichaam en geest. Door te pauzeren en naar onze innerlijke stem te luisteren,  voelen we beter wat we echt nodig hebben. En zo kunnen we onze verantwoordelijkheden beter dragen, voelen we ons gezonder, vitaler. 

Ze heeft gelijk – natuurlijk.

En toch. Soms bezorgt al dat bewust zijn net voor meer onbehagen en stress.

De laatste dagen overvalt me dikwijls een moedeloos gevoel. Het “lotmammelgrust”-gevoel (Antwerps voor “laat me allemaal gerust” 😀). Ik heb gewoon geen zin om bewust bezig te zijn. Het “moeten” ontspannen en positief zijn bezorgt me net meer stress. Nochtans weet ik zeer goed dat het me deugd doet, qigong beoefenen en mediteren, even halt houden bij wat er allemaal aan de gang is in mijn hoofd en in mijn lijf. Maar nu even niet. Want het helpt me niet om de oorzaak van mijn onbehagen aan te kunnen pakken. Die oorzaak, daar kan ik niks aan doen – dat heeft alles te maken met beslissingen van de overheid. En jammer genoeg kan ik daar geen invloed op uitoefenen. Ik besef dat ik dus aan symptoombestrijding doe. Ik probeer me zo beter te voelen, hoopvol, positief en goed gezind. Het is dweilen met de kraan open. Want bij een verhoogd stress niveau vallen we sneller terug in oude gewoontes.

Dus lummel ik de hele dag, in een oude trainingsbroek en mijn lievelings comfy trui (van de jongens van Onbespreekbaar). Gelukkig weet ik me te bedwingen om me niet op een grote zak peper-en-zout-chips te storten en behoedt mijn gezond verstand me om niet om 14u aan het aperitief te beginnen. Voor de rest puzzel ik me suf – een geweldige puzzel wel, 2000 stukjes en al uren plezier aan beleefd – scrol ik door Instagram, staar ik naar de meest onzinnige weetjes op internet, en kom ik aan weinig zinvols toe.

Nochtans. Deze tekst zou ik niet geschreven hebben als ik daarnet niet mijn oefeningen en meditatie zou gedaan hebben. Voor ik het weet sta ik zelfs mee te dansen op één van de Classics 1000 op Radio 1 – veel liedjes die me heel vaak vrolijk doen terug denken aan betere tijden. Zie je wel dat het goed voor je is om aan zelfzorg te doen 😉.