Verleden en heden, een symfonie...

(Dave Radparvar)

Onlangs was ik aan het luisteren naar een van de inspirerende lezingen van de filosoof Alan Watts voor het audioboek ‘Out of your mind’.

Op een bepaald ogenblik bespreekt Watts hoe het heden het verleden beïnvloedt, informeert – hoe het verleden constant verandert met elk moment dat voorbij gaat.

“We moeten het idee om het verleden de schuld te geven van elke situatie waarin we ons in het heden bevinden volledig achter ons laten en ons denken omkeren; en inzien dat het verleden altijd terugvloeit vanuit het heden. Precies dat heden is het creatie-punt van het leven. Weet je, het is vergelijkbaar met iemand iets vergeven. Je verandert de betekenis van het verleden door dat te doen… Het is net zoals bij muziek. De melodie zoals je ze hoort en ervaart, wordt gewijzigd door muzieknoten die later komen. Net zoals de betekenis van een zin… je wacht de volledige zin af om erachter te komen wat hij betekent… Het heden verandert altijd het verleden.”

Ik beschouw mezelf als ruimdenkend, ik sta open voor ideeën. Maar bij het horen van deze benadering voelde ik toch enige scepsis. Zoals ik het heb ervaren, is tijd een lineair gegeven en schrijdt hij altijd alleen maar voort. Er is geen terugspoelknop. Er is geen mogelijkheid om het verleden te veranderen. Maar hoe meer ik het idee en de voorbeelden die Alan Watts aanhaalde, liet bezinken, hoe meer ik de waarde ervan begon te ontdekken.

Het voorbeeld van muziek sprak me het meest aan. Elke extra muzieknoot verandert de klank van de melodie. Dus hoewel de vorige noten niet echt veranderen, veranderen de noten die volgen, die erbij komen, de toon en het lied. Op die manier wordt het een ander nummer dan het deuntje uit het verleden. En op die manier verandert het verleden – of  tenminste de wijze waarop we het horen, zien en begrijpen.

Een beetje (taaie) stof tot nadenken terwijl je de tijd neemt om na te denken over je leven…

(Oorspronkelijke tekst: ‘The present informs the past’ door Dave Radparvar van Holstee)

Ontdek hier een paar muzieknoten

om je eigen soundtrack voor 2020 mee te beginnen!