aromatherapieontspanningrelaxatiewellness - welzijnzen

Verkouden? Relax!

Het seizoen voor verkoudheden en griepen is weer volop aan de gang. Maak je er echter niet druk om, want dat vergroot enkel de kans dat je ziek wordt.

Het is winter en dan is het haast onvermijdelijk. Verkoudheid, griep, keelpijn – ze horen bijna net zo bij de winter als handschoenen, wollen sjaals en bevroren autoruiten. De vervelende loopneus, het wattige hoofd en de zere keel zijn het gevolg van een goedgerichte aanval van een stelletje virussen. Er zijn meer dan 200 soorten virussen die ons verkouden kunnen maken. Die virussen zweven ongehinderd in de lucht rond. Ze overleven op handvaten, deurklinken en telefoons, net lang genoeg om dan via jouw handen aan hun invasie te beginnen. Er is geen afdoende preventie. Er bestaat geen vaccin, pil of siroopje dat je kan beschermen tegen een verkoudheid. De jaarlijkse griepprik kan je wel beschermen tegen de griep, al is ook dat slechts voor 80%. Enkel een goed werkende weerstand kan je beschermen - en dan nog. Maar je handen vaak wassen, zieke mensen mijden, zoveel mogelijk gesloten ruimtes met veel volk mijden – deze maatregelen kunnen wel helpen.

 

Er bestaan hoe langer hoe meer aanwijzingen dat meditatie en relaxatie een gunstige invloed hebben op je weerstand. Relaxatie zorgt er mee voor dat de zgn. 'allostatic load' niet te groot wordt. Kort gezegd is 'allostatic load' een term die gebruikt wordt om de fysiologische gevolgen van blootstelling aan min of meer chronische stress op het lichaam aan te duiden. Er bestaat een verband tussen de hoogte van die belasting en de gevoeligheid voor infecties. Het ligt voor de hand dat je deze belasting, en bijgevolg de vatbaarheid voor ziektes, zelf binnen de perken kan houden door regelmatig te mediteren en bewust te ontspannen (lees meer hier en hier). Word je toch ziek, dan helpen meditatie en/of relaxatie om de duur van een verkoudheid te verminderen . Deze muziek kan je daarbij helpen.

Maar er zijn geen garanties.

Eens je geveld bent, kan je er wel gerust in zijn: griep en verkoudheid gaan meestal vanzelf over. Ons lichaam is in staat om zo’n virusaanval neer te slaan. Je kan het helpen door thuis op de zetel te blijven liggen, onder een dekentje. Want niets garandeert beter een snelle genezing dan rust. Uiteraard kan je met behulp van etherische olies de vervelende symptomen van een flinke verkoudheid verzachten (lees hier hoe). Je neus met fysiologisch water spoelen, veel warme thee of (nog beter!) kippensoep drinken (werkt echt, lees het hier!) en je bent na een week weer op de been.
Je moet enkel opletten dat een stelletje bacteriën niet van je verzwakte toestand gebruik maken om met volle geweld toe te slaan en je met een of andere bacteriële infectie op te zadelen. Die vraagt andere, straffere maatregelen. Alleszins blijft gelden: voorkomen is beter dan genezen!

Dus verkoudheid en griep in je buurt? Relax!

Een gedachte over “Verkouden? Relax!

Reacties zijn gesloten.