aromatherapieempowermentwellness - welzijn

verbeter je geheugen!

Gezien op tv!

Heb je voorbije dinsdagavond ook naar Canvas gekeken? Dan heb je misschien de eerste aflevering gezien van de BBC-reeks "Trust me, I'm a doctor". Dat is een driedelige reeks waarin een team van medische experts op zoek gaat naar antwoorden op diverse vragen over onze gezondheid. Een van de vragen was of aromatherapie ons geheugen kan verbeteren. Mijn oren waren uiteraard helemaal gespitst!

Aan de Northumbria University in Newcastle heeft het team van Dr Mark Moss een interessant experiment uitgevoerd om te achterhalen of een bepaald aroma effect heeft op ons geheugen: rozemarijn. Rozemarijn is al sinds de oudheid gekend om zijn gunstige werking op het geheugen.

Een groep vrijwilligers, allemaal gezonde vijftigplussers, werd opgedeeld in 3 groepen. Elke groep moest bepaalde testen uitvoeren, speciaal gericht op het aanspreken van het "prospective memory". Dat is het deel van het geheugen dat instaat voor het onthouden van een taak die we moeten uitvoeren op een bepaald moment in de toekomst. De eerste groep deed deze test in een kamer waarin rozemarijn werd verstoven, de tweede groep kreeg lavendel en de controlegroep geen enkel aroma. Van elke vrijwilliger werd nadien ook een bloedstaal genomen om te zien of er een relatie is tussen de concentratie van 1,8-cineole in het bloed en de resultaten van de geheugentest.

 

De resultaten waren duidelijk. De rozemarijngroep scoorde duidelijk veel hoger in de geheugentest. De lavendel-groep scoorde lager dan de controlegroep. Logisch, want lavendel doet je brein een versnelling lager gaan zodat er rust kan komen. Ook de concentratie van 1,8 cineool in het bloed was merkelijk hoger bij de rozemarijngroep.

Rozemarijn, en dan vooral het bestanddeel 1,8 cineool, heeft een gunstig effect heeft op ons geheugen. Via inhaleren komt de etherische olie meteen in de bloedbaan. Via het bloed komt het in onze hersenen waar het een gunstige impact heeft op de cognitieve prestaties van onze hersenen. Dit gaat via de zgn. neurotransmitters, stoffen die de hersenimpulsen overbrengen tussen de zenuwcellen. En net daar komt die rozemarijn dus een handje toesteken.

Voor al wie nog twijfelt aan de kracht van aromatherapie : test het zelf!
Promo tot 30 november 2015
Rozemarijn cineol, 11ml
normaal 5,95€, nu: 4,5€
Naar de luchtwegen vergelijkbaar met eucalyptus. Een opwekkende en energie gevende etherische olie. Deze etherische olie houdt je wakker en alert, o.a. in de wagen. Rozemarijn verhoogt de concentratie, en stimuleert het geheugen en het zelfvertrouwen. Bruikbaar bij leerstoornissen.
Rozemarijn kamfer of borneon, 11ml
normaal 6,50€, nu: 5€
Krampstillend, kalmeert spierpijn. De krachtigste opwekkende en energie gevende etherische olie. Deze etherische olie houdt je wakker en alert, o.a. in de wagen. Rozemarijn verhoogt de concentratie, en stimuleert het geheugen en het zelfvertrouwen. Bruikbaar bij leerstoornissen.
Beide etherische oliën hebben een hoog 1,8 cineool gehalte!

Voor wie nog geen aromaverdamper heeft, klik door naar deze pagina.

Voor wie meer wil lezen over het experiment en de resultaten: Klik hier en hier