TLC included!

Het is weer Valentijn, het feest van de liefde, van de verliefden. Het is een moment waarop we die ene speciale persoon in ons leven extra aandacht willen geven. Over het ontstaan van deze traditie is niets eenduidigs terug te vinden. In de 3e eeuw zou er een priester Valentinus geleefd hebben die een aantal wonderen verricht heeft. Hij werd heilig verklaard en kreeg 14/02 als feestdag toegewezen. Maar er zijn nog een heel pak andere legendes en verhalen – met of zonder mirakels, wel steeds met een romantisch tintje.

Voor de romantische zielen speelt het natuurlijk geen rol. Zij hebben slechts aandacht voor hun geliefde. Een extra kus of knuffel, een groot of klein kado – we zetten onze geliefde graag in de al dan niet letterlijke bloemetjes op 14 februari. En daar is uiteraard niks mis mee.

Maar hoe zit het met die andere belangrijke persoon in ons leven? Op welke feestdag wordt die omringd met liefdevolle aandacht en zorg? Neen, niet zo fronsen en in je brein graven. Ik heb het over jou! Want wanneer is het de dag van zorg voor jezelf? Neen, dat klopt. Die is er niet. Zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat elke dag eentje is ter ere van onszelf, TLC included?

Ik vrees dat we hier allemaal een beetje schuldig zijn. Want zorgen voor jezelf, dat is iets vaags en wolligs, voor de halfzachten. Of erger nog. Het is egoïstisch. Egocentrisch en zeker not done. Je denkt niet aan jezelf, en al helemaal niet op de eerste plaats. Behalve op het vliegtuig dan. Elke vlucht begint met een uitgebreide demonstratie van de te volgen procedures voor als er iets zou gebeuren. Daarbij wordt ons op het hart gedrukt om eerst ons eigen zuurstofmasker op te zetten en dan pas dat van je kind(eren). Als je daar even over nadenkt is dat logisch, he: als jij bezwijkt onder je ademnood, dan kan je je kind niet redden.

Maar eens uit het vliegtuig moeten we dat meteen weer loslaten. Dus zorg je de hele dag door voor anderen. Niet alleen voor kinderen. Ook voor ouders, broers, zussen, vrienden, op je werk, voor je huisdieren, voor de bloemen in de tuin, voor de post van de buren die op reis zijn. Sommigen hebben daarnaast van ‘zorgen voor’ hun beroep gemaakt. Er wordt dus heel wat af gezorgd. Behalve voor jezelf. Want wie doet dat, voor zichzelf zorgen? Ik heb het dan niet over de basic dingen zoals eten, kledij, slapen. Ik heb het over de extra’s. Net als bij Valentijn. Daar gaat het niet over de dagelijkse kus en/of knuffel bij het thuiskomen. Je wil die dag iets extra’s doen, geven. Met een andere intentie – een intentie van dankbaarheid misschien.

Waarom zouden we dat niet elke dag doen? En waarom zouden we dat niet voor onszelf doen? Vol dankbaarheid liefdevolle zorg aan onszelf geven. Een warm voetbadje na een drukke werkdag. Een kwartiertje yoga of een uurtje wandelen, weg van al dat zorgen voor anderen. Een avondje met een goed boek in de zetel met een kop thee. Een toffe sweater die je echt graag wil hebben gewoon voor jezelf kopen. Of een boeketje bloemen, zomaar voor jezelf. Je gelaatscreme inmasseren met extra aandacht en zachte handen. Er zijn zoveel kleine dingen die je met wat extra aandacht in TLC kan omzetten.

In mijn zoektocht naar achtergrondinfo voor deze tekst, sprong ik zowat een gat in de lucht toen ik op de site van ZNA “8 tips voor zelfzorg” vond. Want niet alleen geven ze die 8 tips. De belangrijkste tip staat gewoon losweg op nr 1. Mildheid! Mensen die in mijn praktijk komen, draaien nu waarschijnlijk eens stevig met hun ogen: “Daar is ze weer!” Ja. Ik beken. Mildheid, zachtheid, compassie, mededogen. Voor onszelf. Het is echt geen overbodig gezwam! Het is dat wat het verschil maakt.

Als je peuter iets uitgehaald heeft, dan ga je ook niet tekeer. Dan ben je zacht en mild en probeer je met alle liefde die je in je hebt, die kleine uk aan het verstand te brengen dat hij echt niet met zijn kleurpotloden op de muren van de woonkamer mag kliederen. Waarom zijn we dan zo hard voor onszelf als we vinden dat we niet voldoen aan de eisen waarvan we denken dat anderen ze aan ons stellen.

Zelfzorg? Voortaan elke dag van het jaar!

Natuurlijk mag het af en toe iets meer zijn, net als bij Valentijn. Dan mag het eens absolute me-time zijn. Dat kan bv een heerlijke ontspannende massagesessie zijn. Kijk hier voor het aanbod.  TLC included!