empowermentinspiratiewellness - welzijnzen

Echt gebeurd (Price Pritchett, Ph.D. – Jij²)

Ik zit in een rustige kamer in het Millcroft Inn Hotel, in een vredig plaatsje verborgen tussen de dennenbomen op ongeveer een uur rijden van Toronto. Het is middag, eind juli, en een paar meter verder vindt een gevecht op leven en dood plaats. Ik luister naar het wanhopige geluid.

Een kleine vlieg verspilt de laatste krachten van haar korte leven. Tevergeefs probeert ze door het glas van het raam te vliegen. Haar zeurende vleugeltjes vertellen het schrijnende verhaal van haar strategie: probeer harder!

Maar het werkt niet.

Haar waanzinnige inspanning biedt geen hoop op overleven. En o ironie, het gevecht is onderdeel van de valstrik. Hoe hard de vlieg ook probeert, ze kan onmogelijk door het glas. En toch zet dit kleine insect haar leven op het spel. Door inspanning en vastberadenheid wil ze in haar opzet slagen.

De vlieg is gedoemd. Ze zal sterven, daar op de vensterbank.

Aan de andere kant van de kamer staat de deur open. Ongeveer tien stappen van het raam. Tien seconden vliegen en dit kleine schepsel bereikt de buitenwereld, waar het zo naar verlangt. Met een fractie van de inspanning die ze nu verspilt, zou de vlieg uit haar zelf opgelegde val raken. De doorbraakmogelijkheid is er. Het kan zo gemakkelijk zijn.

Waarom probeert de vlieg geen andere aanpak? Iets totaal anders? Hoe geraakte die vlieg zo verstrikt? Waarom denkt ze dat volharding kansen biedt op succes? Zoeken naar een doorbraak door ‘meer van hetzelfde’ – tot aan de dood: wat is de logica daarachter?

De vlieg vindt haar aanpak ongetwijfeld zinvol. Jammer genoeg betekent het ook haar dood.

‘Harder proberen’ is niet altijd de juiste strategie om meer te bereiken, om te krijgen wat je verwacht van het leven. Integendeel. Soms is die strategie zelfs een groot onderdeel van het probleem.

Hoop jij op een doorbraak door ‘harder te proberen dan ooit tevoren’? Misschien vernietig je dan al je kansen op succes.