Sound & silence

“I like to listen. I have learned a great deal from listening carefully. Most people never listen.” (Ernest Hemingway)

Zoals Julian Treasure  in zijn TED-talks zegt: van alle zintuigen zijn onze oren de meest fascinerende. Ze werken de hele tijd, je sluit ze niet – zoals je ogen – voor je gaat slapen. Zelfs dan werken ze en pikken ze geluiden op, en sturen ze de opgevangen signalen door naar je brein.

Geluiden beïnvloeden ons dus letterlijk de hele tijd. Soms is dat prettig, wanneer je naar je favoriete muziek luistert of naar het zachte ruisen van de zee.  Soms is het onuitstaanbaar, wanneer je op een drukke plek in de stad bent waar een drilboor de strijd met het straatbeton uitvecht, en tegelijk tientallen auto’s, bussen, trams en fietsers met elkaar in geluidsgevecht gaan én je compagnon zich de longen uit het lijf schreeuwt om zich tegen jou verstaanbaar te maken.  Misschien word je al ongemakkelijk bij het lezen van deze overdaad aan lawaai…

Geluid bestaat uit trillingen. Eigenlijk bestaat alles uit trilling. Het is allemaal begonnen met de oerknal en sinds die tijd vibreert het hele universum, including us! We zijn er ons niet van bewust maar ook wij bestaan uit vibraties. Al onze organen en stelsels hebben een eigen frequentie, een eigen trilling. Alles wat harmonieus met deze frequentie meetrilt, ervaren we als ontspannend. Maar ook het omgekeerde telt. Alles wat als niet harmonieus ervaren wordt, vreet aan ons welvoelen.

En we kunnen er niet omheen, de wereld rondom ons wordt alsmaar luider. Om daaraan te ontsnappen gebruiken we koptelefoons, vaak op het luidste niveau om de buitenwereld te kunnen buiten sluiten…

Natuurlijk is muziek een prachtig en krachtig antigif voor al het lawaai dat ons omringt, vooral muziek met de juiste intenties en de juiste trilling, of dat nu Mozart of Bach is, jazz of rock, Abba of Metallica. Of denk aan het slaapliedje dat met zachte stem gezongen wordt om een onrustige baby rustig te laten worden.

Maar soms is het nodig ook daarvan even afstand te doen en je onder te dompelen in stilte en kalmte. WWV: wind, water en vogels – het monotone ritme van de golven van de zee, het ruisen van de wind en het gefluit van vogeltjes zijn geluiden die al eeuwen ons brein signalen geven om te ontspannen.

Zo kan ook een sound healing rust en kalmte brengen in een hoofd dat even geen rust kan vinden. Bij een sound healing worden allerlei klankinstrumenten gebruikt. Het gaat daarbij niet om het brengen van een melodieus lied maar om een vibratie te veroorzaken die ons naar rust en kalmte voert, die ons brein het signaal geeft dat onze ‘vechten-vluchten’ modus even uitgeschakeld mag worden. De voor onze oren ongewone klanken van bv klankschalen, windchimes of ratels geven ontspanning en helpen ons om de aandacht naar binnen te richten. Ons brein laat zich door het klankspel meenemen en we kunnen even de dagelijkse beslommeringen loslaten.

Laat je beroeren door de klanken van klankschalen,  sjamanentroms, stem en zo veel meer … Ervaar hoe klanken je innerlijke rust geven, je meenemen op een wonderlijke reis. Voel hoe je ontspant en tot jezelf komt.

Julian Treasure is een Britse consultant op het gebied van klank en geluid. Op TED.com zijn drie zeer interessante presentaties van hem te vinden omtrent de enorme invloed van geluid op ons leven en hoe we daar beter mee kunnen omgaan. Veel luisterplezier!

Je kan in mijn praktijk terecht voor een individuele klank healing, waarbij ik gebruik maak van allerlei instrumenten. Ook gebruik ik therapeutische stemvorken om opgestapelde spanning weer in beweging te krijgen. Uiteraard is dat alles aangepast aan de cliënt en zijn of haar specifieke vraag.

Ik organiseer ook, samen met enkele collega-sound therapeuten, sound journeys. Zo’n klankreis is een concert waarbij je comfortabel op een matje ligt, onder een dekentje, en je laat meevoeren door de klanken van verschillende instrumenten en stemmen. Elke klankreis is anders omdat we intuïtief werken. Kijk hier voor de geplande data of contacteer me.