coachingempowermentinspiratiemeditatieontspanningontstressenqigongrelaxatiewellness - welzijn

op vakantie!

  • Waar ga jij dit jaar met vakantie? Naar het strand of de bergen? Citytrip? Of lekker lui niks doen langs de rand van een zwembad? Even ver weg van alles, batterijtjes opladen.
  • Neen. Ik ga naar het hier en nu.
  • (verbaasd) Pardon?
  • Ik ga elke dag 10 minuten in het hier en nu doorbrengen.
  • (ongemakkelijk om zich heen kijkend) Oh. Euhm….

(ongemakkelijke stilte)

  • (redding brengend) Ja, elke dag 10 minuten mediteren, om mijn geest rust te gunnen.
  • (denkend ‘Mediteren?!? Als vakantie?!?? Wat een rare kwibus’) Ja. Euhm. Allee… Geniet er van, he. (er ondertussen haastig van door lopend)
  • Dank je! Zal ik doen!

Bovenstaande korte gesprekje heeft natuurlijk niet echt plaats gevonden. Maar het had gekund. Om allerlei redenen.

In juli en augustus is het vakantie, toch voor heel wat mensen. Dat betekent vaak: op reis.  In binnen- of buitenland. Naar zee, bergen, een stad. Of een combinatie. Met de auto of het vliegtuig. Of een combinatie. Niks zo heerlijk als even ver weg van het alledaagse,  alle zorgen even achter je laten en op een andere plek tot jezelf komen. Ontspannen. De laatste decennia is de wereld een dorp geworden. Daar waar vroeger de grenzen van onze bekende wereld tot de Belgische kust en de Ardennen liepen, gaat een reis nu vaak naar andere werelddelen. Exotische bestemmingen spreken tot de verbeelding. En vaak terecht. Vakantie kan ook leerrijk zijn. Andere gewoontes en culturen leren kennen. Culinaire ontdekkingen doen – niet onbelangrijk!

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse woord ‘vacatio’ . Dat betekent ‘vrij zijn van verplichtingen’. En dat is precies wat vakantie zou moeten zijn. Weg zijn van alle zorgen en  taken, van al je dagelijkse beslommeringen.  Tijd nemen voor jezelf, om tot rust te komen, je lijf koesteren in de zon, lange wandelingen maken, je geest laten herademen in Dolce-far-niente-land. Genieten.

Heel vaak tellen we echt af naar de start van onze vakantie. Naar D-day, waarop je eindelijk alle kaften sluit, je schort aan de haak hangt, de kast dicht klapt, het licht op kantoor uit doet, de deuren van de fabriek op slot doet. En het bordje ‘jaarlijkse vakantie’ aan de deur hangt. Dan haasten we ons, niet zelden redelijk uitgeput door het werk van die laatste drukke dagen, richting ontspanning en het Grote Nietsdoen. 

Na 2 of 3 weken zijn onze batterijen weer helemaal volgeladen en komen we voldaan terug naar huis. Met een beetje spijt ook wel, want het is weer voorbij, die mooie zomer. Vol goede moed beginnen  we opnieuw aan onze dagelijkse routine, aan ons aftellen naar de volgende zomer, de volgende vakantie. Jammer genoeg lopen onze batterijen vaak sneller leeg dan we aan de volgende D-day zijn aanbeland.

Het kan ook anders. Je kan elke dag een korte vakantie nemen. Door te mediteren! Elke dag 10 minuten weg van je taken en zorgen. Elke dag 10 minuten vrij van verplichtingen. Je vermoeide hoofd elke dag 10 minuten laten rusten. Het kan! Sterker nog: het is helemaal in! Je kan geen krant of weekblad openslaan, geen tv-documentaire bekijken, geen infofolder inkijken of het gaat over meditatie. Zelfs de Humo van vorige week wijdt er een artikel aan)!

Hoewel mediteren al eeuwen oud is - zowat elke religie of geloofsstroming kent het in een of andere vorm - is het pas sinds de 20e eeuw in het westen weer onder de aandacht gekomen (cfr Wikipedia). We zijn er stilaan achter gekomen dat de constante stroom aan informatie, de hectiek van de veranderende maatschappij onze geest redelijk belast. En dus zoeken we naar oplossingen. Daar zijn we supergoed in.

 

Wat meditatie precies is, waarom het zo’n deugd doet en hoe het zulke positieve invloed op ons welzijn heeft, wordt schitterend uitgelegd door voormalig boeddhistisch monnik Andy Puddicombe tijdens zijn TED-talk in 2012.

Er is al heel wat geschreven en gepubliceerd over meditatie en de invloed ervan op onze gezondheid en ons welzijn. Jammer genoeg ontbreken tot nu toe relevante studies om met absolute zekerheid te kunnen zeggen dat het écht werkt. Nochtans heeft de Britse journalist Michael Mosley in zijn documentaire ‘The truth about personality’ zichzelf aan een zeer interessant experiment onderworpen. Hij leerde beter ademen en mediteren om van zijn negatieve gedachten en slaapprobleem af te geraken. Na 8 weken voelde hij zich niet alleen beter, op hersenscans was te zien hoe de zones voor stress en angst in de hersenen minder aangesproken werden dan ervoor! De uitzending was einde juni te zien op Canvas, maar je kan haar herbekijken (bv via https://www.dailymotion.com/video/x1z3a38 of http://ihavenotv.com/the-truth-about-personality, helaas in het Engels en zonder ondertitels…)

Ik moet alvast niet overtuigd worden. Meditatie werkt! Je wordt er rustiger van en tegelijk meer gefocust. Je leert beter ademen. Het geeft je een (adem)pauze, een rustmoment in je hoofd. Ik mediteer tijdens het qigong beoefenen maar ook daarbuiten, als ik 10 minuten vakantie nodig heb…

Dus ik sluit me aan bij de Wouter Torfsen en de Andy Puddicombes van deze wereld. En ik nodig jullie uit om te leren mediteren. Nu. Als vakantie. Elke dag. Je kan je daarbij laten helpen door Andy zijn app Headspace (ja, Andy is niet alleen een ex-monnik, hij is ook een zakenman ;-)). Die bestaat jammer genoeg alleen in het Engels.  Maar zoals ik al schreef, we zijn goed in het bedenken van oplossingen. Schrijf je nu al in voor de volgende editie van de rust.com workshop. Of voor de nieuwe reeks Qigong voor beginners. Alle info over data en prijzen vind je hier. Of download hier enkele korte meditaties die ik voor jullie opgenomen heb. In het Nederlands :-).

Ik wens jullie nog een hele fijne vakantie, lang of kort, ver of dichtbij. Geniet ervan!