coachingempowermentinspiratiewellness - welzijnzen

Jouw geluksdagboek

Schrijf elke dag, of om de andere dag, 3 dingen op die je als positief hebt ervaren. Waar ben je dankbaar voor? Noteer ook waarom dat zo was.

Geef elke gebeurtenis een titel. Schrijf telkens zoveel mogelijk details op. Waar was je en wie was er bij je?  Noteer welk gevoel je had op het moment zelf en nu, terwijl je het  je herinnert en je het opschrijft. Schrijf er ook bij waarom je denkt dat het zo gelopen is. Denk niet na over stijl en grammatica, het gaat er om de gebeurtenis en het gevoel dat ze je gaf op te schrijven. Als je tijdens het schrijven voelt dat er negatieve gevoelens de kop opsteken, breng je aandacht dan opnieuw bij wat er gebeurd is en het positieve gevoel dat  erbij hoort.

Het kan gaan om iets kleins (bijv. vandaag scheen de zon) of om een gebeurtenis met grotere impact (bijv. ik kreeg promotie). Het is belangrijk dat je de gebeurtenissen opschrijft en niet enkel in je hoofd overloopt. ’s Avonds voor je gaat slapen is een goed moment voor deze oefening. 

Door je te focussen op het positieve ga je meer aandacht hebben voor de goede dingen die in je leven gebeuren. Wat je aandacht geeft, groeit en zo ga je meer positiviteit in je leven aantrekken. Bovendien nodig je jezelf uit om even stil te staan en je dag te overlopen, waardoor je bijna vanzelf zal vertragen en bewuster gaat leven.

Veel succes!

Lees hier meer over de 'Three Good Things' techniek. Ik leerde deze techniek kennen via het Greater Good Science Center van de universiteit van Berkeley, California.  Dit centrum bestudeert de wetenschap voor een beter en gelukkiger leven. Ze doen onderzoek en bieden ook talrijke zeer toegankelijke en praktische oefeningen aan. Jammer genoeg zijn deze allemaal in het Engels.

Maar er bestaan ook in het Nederlands verschillende boeken over geluk en dankbaarheid. Klik hier voor het lijstje.