coachingempowermentwellness - welzijn

herfst…

Wat doe je op de eerste echte herfstdag van dit jaar? Mij leek het de geschikte dag om mijn maandelijkse nieuwsbrief op te maken. Die moest eigenlijk al lang de deur uit. Maar ik had last van een writer’s block, ik vond niet zo meteen een leuk onderwerp. Het is nog te vroeg om het over winterkwaaltjes te hebben. Het is nog te vroeg om het over kerstkadootjes te hebben. Toch?

Dan maar een beetje grasduinen in oude krantenknipsels (ja, ik ben nog van de oude stempel…). “Durven genieten.” Dat ondertiteltje riep mijn aandacht. Het artikel gaat echter niet over relaxen, geuren en massage. Het gaat over onze kwetsbaarheid en hoe we deze verstoppen. “We dragen een harnas. Perfectionisme is een schild dat ons beschermt tegen kwetsuren. Maar het voorkomt ook dat we gezien worden. We verbergen onze kwetsbaarheid.” Dat kan tellen op een gewone, regenachtige zondagnamiddag… Nochtans heeft de Amerikaanse onderzoekster Brené Brown, die deze woorden liet optekenen in het interview[1],  naar mijn aanvoelen gelijk. En niet alleen met deze uitspraak. Het hele artikel geeft ons inzicht in hoe we onszelf belemmeren, afremmen, in de wielen rijden. Hoe we ons schamen. Hoe we ons niet goed genoeg voelen. En hoe we ons dus verstoppen in een harnas. Nochtans blijkt uit onderzoek dat mensen die zich goed voelen niet de mensen zijn die zich afschermen van anderen en zich altijd sterk houden. Neen, het zijn net mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen, die hulp vragen als ze die nodig hebben, die over hun gevoelens durven praten, die de moeilijke gesprekken met anderen aangaan in plaats van ze uit de weg te gaan.

In 2010 gaf Brené Brown een heel openhartige, interessante TED-talk[2] over kwetsbaarheid. In 2013 schreef ze er een boek over (“De kracht van kwetsbaarheid”, uitgegeven bij A.W.Bruna). Het boek heb ik nog niet gelezen. Haar TED-talk van 2010 heb ik deze namiddag bekeken via het internet.  Ik raad jullie van harte aan om hetzelfde te doen (klik dan hier!). Er komen immers nog genoeg heerlijk herfstige dagen aan en deze 20 minuten zijn zo hartverwarmend en leerrijk dat je misschien meteen vergeet dat het herfst is….

[1] Ongenae, C. (2013, 24 april). ‘Schaamte is dodelijk’, De Morgen p. 10-11; klik hier om het hele interview te lezen.

[2] TED is een non-profit organisatie die zich bezig houdt met het verspreiden van ideeën die het (volgens hen) waard zijn om te verspreiden. Dat kan gaan over wetenschap of kunst of gelijk welk onderwerp dat inspirerend kan werken. Een TED-talk is een korte toespraak (max 20 minuten) die uniek en inspirerend is, en die mensen weet te raken en aan te zetten tot beweging.