Get rhythm!

Terwijl de laatste dagen van 2020 voorbijschuiven, besef ik dat het al even geleden is dat ik nog wat van me liet horen. Het is niet de eerste keer dit jaar dat mijn wenkbrauwen de hoogte inschieten bij het bekijken van de kalender.

Over 2020 valt veel te zeggen. Eén ding is bijzonder duidelijk: ons ritme en tijdsbesef werd overhoop gehaald.

get rhythm! © Mol

In januari vlogen we vol goede moed het nieuwe jaar in. 2020 – alleen die cijfers straalden al iets speciaals uit, iets veelbelovends. Die vliegende start werd al gauw ingehaald door een onbekend virus. Tegen half maart leek het alsof er alleen nog maar stilstand was. Velen onder ons kwamen tot verplichte onthaasting. Anderen draaiden overuren (en ook over hun toeren). Er waren de ongewoon lange lente- en zomeravonden. Er was tijd om te wandelen, te klussen, te bakken, te breien, te puzzelen. Sommigen leerden opnieuw te genieten van wat er is. Na weken ter plaatse trappelen of tegen lichtsnelheid draven, begon het leven opnieuw op gang te komen. Alsof we ontwaakten uit een lange winterslaap – al dan niet met nachtmerrie. Na een week of 2 zaten we terug op cruise snelheid. De rust en stilte van het voorjaar leek verdwenen, weg gestopt onder volle agenda’s en inhaalbewegingen. En dan viel het weer stil. Vertragend tot een kabbelend stroompje ploeteren we richting eindejaar.

get rhythm when you get the blues! © Mol

Nu ik het zo neerschrijf, lijkt het wel een muziekstuk. Een opera met het nodige drama. Een jazz jamsessie. Vertragen, versnellen, een paar pauzes voor extra effect. Er was zelfs applaus te horen…

Enerzijds leek de tijd zo dikwijls stil te staan. Anderzijds schrik je ervan dat we alweer aan het einde van een jaar zijn gekomen. 

Ritme is zo belangrijk. Het is overal aanwezig. In muziek, uiteraard. Maar ook in het tikken van de klok. De kadans van een paard dat komt langsgelopen. Het ritme van ons hart, van onze ademhaling. Het geluid van de tikkende toetsen van mijn toetsenbord. Soms aarzelend, soms vol vuur (en tikfouten omdat ik te rap wil zijn 😉)

Maar ritme is meer dan geluid. Het ritme van dag en nacht, van de seizoenen. Ritme zit overal. Het is de soundtrack van het leven zelf. De valse noten nemen we er graag bij. En wat is vals? Terwijl ik kan genieten van Johnny Cash die ons aanspoort “Get rhythm!”, vind jij dat misschien puur kattengejank. Nochtans is het een goeie manier om de blues van je af te schudden en instant vrolijk te worden.

Get rhythm!
When you get the blues!
C’mon, get rhythm!
When you get the blues!
A jumpy rhythm makes you feel so fine
It’ll shake all your troubles from your worried mind
Get rhythm!
When you get the blues!

Zegt het je maar niets, dan nodig ik je graag uit om even stil te worden. En dankbaar te zijn voor alles wat je hebt. Het is zo makkelijk te klagen en te zagen over wat allemaal niet kon zijn in 2020, de gemiste vakantie, de afgezegde feestjes, het niet samen kerst vieren, alles wat op afstand moest gebeuren. We vergeten wat het ook mooi is geweest: de mogelijkheid om toch samen te zijn, dankzij de technologie waarover we doorgaans allemaal kunnen beschikken. Wandelen in je eigen buurt, aandachtig voor het moois dat je anders zelfs niet opmerkt. Hierbij vind je alvast een uitnodiging, een inspiratie. Ook stilte is een deel van het ritme.

Hopelijk vind je tussen de lastige momenten van het voorbije jaar voldoende lichtpuntjes om het nieuwe jaar met voldoende pretlichtjes te beginnen.

Ik wens je een geweldig goed 2021!

Liefs

Mol