empowermentontstressenqigongwellness - welzijn

don’t burn out but sparkle!

Onze huidige maatschappij zorgt steeds vaker voor een aantal situaties die ons stress bezorgen. Files, werkdruk, sociale druk, maatschappelijke thema’s, dreiging rondom ons, … Er is genoeg aanwezig om ons een flinke dosis stress te bezorgen.

Er is niets mis met een beetje stress in je leven. Het zorgt ervoor dat je net dat extra tikje energie krijgt om in actie te schieten. Stress wordt pas problematisch als de draaglast groter is dan de draagkracht. De ene mens is de andere niet, wat maakt dat de ene mens al sneller een gevoel van teveel stress ervaart dan de andere. Je eigen draagkracht herkennen en daarnaar handelen is dus belangrijk.  Want als overmatige stress en overbelasting aanwezig blijven, dan geraken we uitgeput en overspannen. Onze kaars is opgebrand, burned out.

Er is al heel wat te doen geweest rond burn-out. Stress en burn-out zijn ondertussen belangrijke gezondheidsproblemen geworden. Volgens het sociaal secretariaat Securex heeft 64% van alle werknemers last van stress en kampt 1 op 10 werknemers met een burn-out! (info van de website van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG))

 

Geen wonder dus dat maatregelen tegen burn-out weer volop in de belangstelling staan. Recente onderzoeken tonen aan dat de oorzaken voor burn-out niet enkel bij het werk te zoeken zijn. Tegelijk is men er achter gekomen dat enkel de werksituatie veranderen niet genoeg is om burn-out te verhelpen of te voorkomen. Daarvoor is een verandering in de manier van leven noodzakelijk. Onze kijk op onze gezondheid, op ons welzijn moet aangepast worden. Hoog tijd om meer aan zelfzorg te doen. Want elke verandering in je manier van leven begint bij jezelf.

Zorgnet, een netwerk dat zorgorganisaties groepeert, heeft een lijstje met 10 tips om burn-out te voorkomen. Jezelf OK vinden, mensen ontmoeten (live – niet via een scherm…), iets nieuws doen, genieten van kleine dingen, met iemand praten als het moeilijk gaat, hulp vragen, bewegen, tijdig een vrij moment voor jezelf inlassen, keuzes maken en gezonde voeding – allemaal dingen die je zelf kan doen om je kaars brandend te houden.

Qigong beoefenen komt tegemoet aan bovenstaande tips en houdt zo een burn-out op afstand. Je komt in beweging. Elke dag oefenen is elke dag een moment voor jezelf. Je leert iets nieuws. Je komt in contact met anderen. Je kan praten met gelijkgestemde zielen en tips uitwisselen. Want iedereen is op zoek naar die rust in zijn lijf en zijn hoofd. En vooral: je krijgt weer energie.

Spreekt qigong jou niet aan of lukt het op dit moment niet om op eigen kracht weer energie te verzamelen, dan kan je een afspraak maken voor een individuele relaxatie-sessie. We zoeken samen uit wat jou nu rust, energie en ontspanning brengt. Contacteer me voor meer info.

2 gedachten over “don’t burn out but sparkle!

  1. De relaxatie-sessie is steeds op maat gemaakt met olietjes, aangepast aan je gemoed, aan je body and soul. Een echte aanrader en pure verwennerij.

Reacties zijn gesloten.