Weer eens bewezen!

Hebben jullie ook zo vol fascinatie naar de afleveringen van Brain Man gekeken? Brain Man is de fantastische reeks van Bart Van Peer en Otto Jan Ham die de voorbije weken op Canvas werd uitgezonden. Bart en Otto Jan onderzoeken verschillende mogelijkheden om een menselijk brein te verbeteren. Hun tocht leidt langs allerlei experimenten – van extreme koude en honger, via sport en psychedelische paddenstoelen naar meditatiesessies. 5 weken lang keek ik geboeid. In de 2e aflevering riep ik op een gegeven moment “zie je wel!”. En dat deed ik alle volgende afleveringen telkens weer. Na 2 weken begon mijn man zich een beetje te ergeren. Maar ik kon het niet laten. Omdat telkens onze ademhaling, al dan niet samen met meditatie, het beste middel bleek te zijn om je beter te focussen, je brein tot rust te brengen en er zo voor te zorgen dat je betere mentale prestaties kan neerzetten.

focus (c) Mol

Het moment suprême van de hele reeks kwam bij de tweede aflevering, waar Bart en Otto Jan een intensieve koude-stage gaan doen in IJsland. Na onderdompeling in het ijskoude open water stelt Bart immers  vast: “van het moment dat je je ademhaling uit het oog verliest, voel je de koude en begin je te bibberen”. Is dat niet ongelooflijk?! Dat zoiets “banaals” als onze ademhaling ervoor kan zorgen dat je de afschuwelijk koude van -5°C kan verdragen, misschien zelfs even vergeten!?! Als dat kan, dan is het ook mogelijk om je ademhaling als hulpmiddel in te zetten bij andere, meer dagelijkse stress situaties.

monkey mind monkeys (c) Mol

Het is Nir Eyal (schrijver van het boek “Hooked”) die het in de laatste aflevering bij het juiste eind heeft. Om ons brein te verbeteren moeten we ons opnieuw leren focussen, leren om onze aandacht langer vast te houden bij de taken die we aan het doen zijn. En het obstakel dat ons ervan weerhoudt dat te doen is niet de technologie. Het zijn niet de ’tings!’ en ‘blings!’ van je smartphone die je aandacht opeisen. Het probleem is afleiding en die afleiding start bij jezelf. En dus komt het erop aan zelf je aandacht opnieuw op te eisen, oa door je eigen geest te leren kennen. En zo komen we weer opnieuw uit bij… meditatie en ademhaling… (“Zie je wel!”) Het fenomeen waarbij je gedachten als een aapje van de hak op de tak springen noemen ze heel toepasselijk “monkey mind”. Het is die aap die we moeten leren temmen. Bewust worden dat hij er is, is daarbij de eerste stap.

Het resultaat van jarenlange meditatie zien we in het experiment waarbij professor Steven Laureys de hersenactiviteit meet bij Otto Jan en bij Lama Zeupa, boeddhistisch meditatieleraar bij het Tibetaans instituut in Hoei. Het is verbluffend om het verschil te zien tussen een getraind meditatie-brein en een monkey mind. Gelukkig dat iedereen kan leren mediteren en dat iedereen mits voldoende oefening de voordelen van meditatie kan ervaren. En de rest is blijven oefenen…

Zie je wel! 

Brain Man, 5 afleveringen, nog tot 7 april te (her)bekijken op vrt.nu: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/brain-man/

Heb je een helpende hand nodig? Boek een sessie. Ik zet je graag op weg met het trainen en temmen van je eigen brein-aapje!