boekenkast

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Stilaan zal deze lijst aangevuld worden. Dus hou hem in de gaten!

tao te ching

Dit kleine, dunne boekje is een prachtige poëtische vertaling van de oorspronkelijke teksten van Lao Tse, de grondlegger van het taoïsme. Ik kan er elke dag in verdwalen, gewoon het boekje open slagen - willekeurig - en de tekst lezen. Ogen sluiten. Genieten... Ondanks zijn vergevorderde leeftijd - de originele tekst werd in de 6e eeuw vC geschreven - is het allemaal nog zo enorm actueel. Of het nu over menselijke waarden gaat of over leiderschap, nergens krijg je het gevoel dat de ideeën verouderd of achterhaald zijn. Integendeel! Het lijkt wel alsof we na al die eeuwen nog steeds met dezelfde prangende vragen worstelen. Dit boekje is in het Engels. Da's jammer want ik heb nog steeds geen gelijkwaardige Nederlandse vertaling gevonden.

PS: Er bestaat ook een voorgelezen versie van dit boekje, op YouTube te vinden. Zo heb ik het trouwens ontdekt. Ook die is fantastisch om naar te luisteren!

Stephen Mitchell. (1988). tao te ching. A new English version. Uitgeverij Harper Perennial. 

Mentaal kapitaal

In haar boek ‘Mentaal kapitaal’ legt Elke Geraerts uit hoe we zelf onze mentale weerbaarheid kunnen vergroten. Aan de hand van allerlei recente onderzoeksresultaten, toont ze aan dat we wel degelijk ons brein kunnen versterken - net zoals je je spieren traint. En dat is goed nieuws in een tijd waarin burn-out zo om zich heen grijpt! Door onze mentale veerkracht te verhogen zullen we onszelf beter kunnen handhaven in onze huidige maatschappij, zowel als individu maar ook als soort. Hoewel het boek lijkt te focussen op het vermijden van een burn-out, denk ik dat ieder van ons er een pak nuttige informatie en inzichten kan uit halen om zelf met meer mentale veerkracht in het leven te staan. Het oude gezegde “Voorkomen is beter dan genezen” geldt ook hier. Het is beter niet te wachten tot je ingehaald wordt door stress maar zelf aan de slag te gaan om je brein veerkrachtig te houden en/of te maken. Een absolute aanrader!

Elke Geraerts. (2015). Mentaal kapitaal. Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out. Uitgeverij Lannoo. 

Uw brein als medicijn

In dit boek onderzoekt David Servan-Schreiber alternatieven voor het geneesmiddelengebruik bij chronische, psychische klachten. Of het nu om depressie, angst of burn-out gaat, het is immers nog altijd beter om zoveel mogelijk op natuurlijke wijze in te grijpen en/of te ondersteunen. Jammer genoeg is er vaak te weinig wetenschappelijk onderzoek voorhanden om het kaf van het koren te scheiden. Het is net daar dat dit boek verandering in wil brengen. Door heel wat wetenschappelijke onderzoeken te verzamelen en aan een kritische blik te onderwerpen, krijg je een overzicht van alternatieven die betrouwbaar zijn en werken. Of het nu gaat om hartcoherentie, EMDR, acupunctuur, sport of voedingsadvies, er wordt steeds uitgelegd wat de techniek inhoudt en waar hij kan ingezet worden. Op deze manier kan de mens opnieuw zelf instaan voor zijn eigen welbevinden en gezondheid zonder naar medicatie te grijpen.

Het is mede dankzij dit soort van benaderingswijze dat de Integrative Medicine of Integratieve Geneeskunde meer en meer in opmars komt. Deze benadering gaat de reguliere aanpak van (voornamelijk) psychische ziekten combineren met alternatieve, complementaire behandelvormen waarvan het nut wel degelijk bewezen is. 

Het boek is zeker een aanrader omdat op een begrijpelijke en eerlijke wijze een pleidooi wordt gehouden om meer en meer beroep te doen op de zelf-genezende kracht van ons lichaam en onze geest.

Dr. David Servan-Schreiber. (2003). Uw brein als medicijn. Zelf stress, angst en depressie overwinnen. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen.

Geluk. The world book of happiness.

De wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld. Een inspirerend boek!

Leo Bormans (hoofdredactie). (2012). Geluk. The world book of happiness. Uitgeverij Lannoo, Tielt.

Passies van het brein

Aan de hand van de 7 hoofdzonden neemt Margriet Sitskoorn je mee op een boeiende ontdekkingsreis door je hersenen. Heel vlot leesbaar dankzij treffende verhalen, begrijpbare wetenschappelijke informatie en een aantal uitnodigingen om stil te staan bij niet zo voor de hand liggende dilemma's. Leerrijk!

Margriet Sitskoorn. (2010). Passies van het brein. Waarom zondigen zo verleidelijk is. Bert Bakker

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

Dit boek moet ik nog lezen maar over de inhoud kan je hier al meer vinden.

Raj Raghunathan. (2015). Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig? Uitgeverij Business Contact.

Dans het leven

Vanuit haar zoektocht naar een leven in evenwicht heeft Gabrielle Roth onder meer de 5ritmes® dans ontwikkeld. Dit boek beschrijft haar zoektocht en hoe je ook in je dagelijks leven meer aandacht kan hebben voor je innerlijke stem om zo uit de passiviteit en impasse te geraken en een voller leven te leven.

Gabrielle Roth en John Loudon. (2001). Dans het leven. Een helende reis voor de ongetemde ziel. Altamira-Becht.