coachingempowermentwellness - welzijn

Van harte!

Iets dankbaar in ontvangst nemen is een bevestiging
van de waardigheid van het geven.
(Deepak Chopra)

In deze tijd van het jaar zijn velen onder ons bezig met het zoeken van fijne cadeaus om te schenken aan wie we liefhebben. Een kerstboom, daar horen pakjes onder! Dus gaan we met zijn allen op zoek naar iets origineels, iets leuks, iets verrassends voor onze partner, kinderen, ouders, vrienden … Geen makkelijke opgave want – eerlijk – we hebben al zo veel. Zouden net daarom kranten en websites ons aanraden om niet nog meer spullen te kopen maar in plaats daarvan “ervaringen” te schenken? Het krijgen van etentjes, concerttickets en andere belevenissen zou ons blijer maken dan het krijgen van een nieuwe smartphone. Zou het kunnen dat we misschien beseffen dat we meer nood hebben aan tijd met elkaar in plaats van aan de allernieuwste keukenrobot? Een ding staat vast: een pakje krijgen is gewoon plezant.

Maar wat maakt dat we ook graag cadeautjes geven? Want ook iets geven blijkt in ons systeem voor een fijn gevoel te zorgen. Sterker nog: het geven maakt ons vaak gelukkiger dan het krijgen. Er is al heel wat onderzoek gedaan naar dat positieve effect van geven.

In onze hersenen zijn een aantal structuren verantwoordelijk voor geluk. Er is wat neurowetenschappers het “brain’s reward system” noemen. Dat beloningssysteem ligt diep in onze hersenen. Het staat in voor het vrijgeven van dopamine, een neurotransmitter die zorgt voor een instant gevoel van beloning, wanneer we onze behoeftes en verlangens vervullen. Een tweede systeem dat voor geluksbeleving zorgt, is het “default mode network”. Dat systeem werkt veel trager. Het gaat over het zogenaamd hogere geluk, over zingeving en zelfontplooiing.  Het laat ons toe los te laten en diepere levensvreugde te ervaren. Tot slot zijn er de spiegelneuronen, die niet alleen actief zijn bij het uitvoeren van een actie of een emotie maar ook bij het zien ervan. Zij zorgen ervoor dat iemand gelukkig zien, ons gelukkig maakt. (bron:  “Geluk zit in je hoofd. Een verslag van de gespreksavond met dr Dirk Nuytten” op www.breinwijzer.be)  

Ook om eens over na te denken. En vooral ook om te doen! www.ted.com/talks/michael_norton_how_to_buy_happiness

Nog op zoek naar een geschenkje? Klik hier voor inspiratie!