Wat heb ik nou aan algebra, nu ik voor de keuze sta?
(uit 'Algebra' van Loeki Knol)

Het nieuwe schooljaar staat op een armlengte van ons af. Samen met het einde van de grote vakantie betekent dat ook de start van een lastige periode. De komende weken zal je immers niet alleen wakker liggen van de keuze (die een van je kinderen of kleinkinderen moet maken) van een nieuwe boekentas. Je gaat misschien ook knopen moeten doorhakken over welke hobby je vanaf september gaat beoefenen. De kans is groot dat je namelijk overspoeld wordt met talloze aanbiedingen "vrijetijdsbesteding". Ga je voor het zoveelste jaar op rij opnieuw bloemschikken? Ga je eindelijk die kooklessen volgen? Of pik je de draad weer op en ga je opnieuw in het naaiclubje? Volleybal? Of toch maar yoga? Of toch weer niks? Keuzestress, net wat u zegt!
De laatste decennia is het aantal mogelijkheden exponentieel uitgebreid. Bij zowat alles zijn er zoveel opties dat kiezen bijzonder moeilijk wordt. Moeilijk en tijdrovend. Lange tijd dacht men dat hoe meer keuze er is, hoe vrijer mensen zijn. Maar is dat wel zo?
Een voorbeeld. 50 jaar geleden aten we 's middags boterhammen (wit of bruin) met hesp, gerookt vlees, salami of kaas en eentje met (zelfgemaakte) confituur als afsluiter. Nu bestaat onze lunch uit een keuzemenu van honderden mogelijkheden. Aan brood alleen al zijn er meer dan 10 alternatieven. Boerenwit, boerenbruin, volgranen, multigranen, spelt, volkoren, rogge, zuurdesem, Waldkorn, tijger, tarwe, stokbrood, ciabatta, … Met de lijst van wat we er tussen kunnen leggen, kan ik het hele huis behangen. En dat van jou. Maar maakt ons dat nu gelukkiger?


Er beginnen hier en daar een paar stemmen op te gaan dat al die vrijheid verlammend werkt. En dat we tegelijk ook minder tevreden zijn. Psycholoog Barry Schwartz legt in zijn TED-talk “The paradox of choice” heel duidelijk uit hoe dat komt.
En toch durf ik je nu alweer een optie aan te bieden en je uit te nodigen om naar de gratis proefles Qigong te komen. Omdat net even stil staan bij jezelf helpt om beter om te gaan met al die keuzes en de beslissingen, groot en klein, die je telkens weer moet nemen. Dat is wat professor Bart Soenens aan Hanne Vlogaert uitlegt in het interview "Alle opties in ons leven liggen open en dat maakt ons kapot" uit De Morgen van 07/07/2016.
Dus voor je beslist of je gaat leren paardrijden, opnieuw naar de muziekschool gaat of Italiaans gaat leren, kom op maandag 11 september om 20u00 naar de turnzaal van de gemeentelijke basisschool Kiekeboes te Zoersel en maak kiezen voortaan makkelijker.
Heel graag tot dan!
Met heel veel dank aan Izi Meal te St Antonius, waar ik foto's mocht nemen van hun uitgebreide aanbod (h)eerlijke producten!