empowermentinspiratiemeditatieontspanningontstressenpreventierelaxatiestress beheersingstress beheersingwei wu weiwellness - welzijnzelfzorg

Aandachtsspanne … aandachts-panne?

Onze aandacht staat meer dan ooit onder druk. Dat is natuurlijk geen nieuws, zal je denken. Nochtans is er een nieuwe studie die nog maar eens bewijst wat we allemaal al wel gewaarworden. Er wordt op honderd-en-één manieren aan onze aandacht getrokken. Het klinkt misschien vreemd maar daardoor verslapt onze aandacht als maar meer. We swipen en klikken  met verhoogde snelheid van het ene naar het andere. Niks blijft onze aandacht vasthouden. En weinig wordt in ons geheugen opgeslagen. We weten van alles een beetje maar nemen de tijd en de moeite niet meer om iets te doorgronden. We slaan de info nauwelijks op want morgen is er wel weer iets nieuws en spannends dat onze interesse opeist.

Neen, da’s geen goed nieuws.

Want zo voelen we ons hoe langer hoe meer overstelpt. We voelen ons meer en meer beklemd en verloren.  De snelheid van het leven lijkt zo fel opgedreven dat we ons niet meer kunnen aanpassen. Het lijkt alsof we de controle over het leven stilaan kwijt spelen. Elke ting en tong eist ons op en we kunnen er vaak niet aan weerstaan om ook dit nieuwsje te liken.  Dat alles vreet aan ons vermogen om met voldoende emotioneel evenwicht en heldere gedachten doelgerichte acties te ondernemen en keuzes te maken. Dat vermogen wordt in de psychologie en sociologie aangeduid met de term “(sense of) agency”. (Neen, er bestaat nog geen Nederlands woord voor…)

In een nieuw boek over “agency” (voorlopig in het Engels te verkrijgen), geven de auteurs ons 7 tips om meer agency in ons leven te creëren en zo de controle over ons leven opnieuw helemaal in handen te krijgen. Ik vat ze hier graag even voor je samen.

  • Controleer de input: minder schermen, minder impulsen, minder aandachts-opeisende prikkels. Ja, er zit een knop op je tv (dankjewel Doe maar! J). En ook op je smartphone, aan je tablet, aan je pc.
  • Associeer selectief : verbind je met de mensen om je heen, in levende lijve. Zorg voor positieve sociale interacties en hoed je voor (online) groeps- of kuddedenken!
  • Beweeg! Zelfs een korte wandeling of even stretchen na een uurtje bureauwerk is heilzaam voor je gezondheid.
  • Wees leergierig en voed je nieuwsgierigheid. Onderzoek nieuwe ideeën, leer nieuwe mensen kennen, verken nieuwe horizonten. Maar hoed je voor perfectionisme. En doe meer meditatie!
  • Wees je er van bewust hoe je emoties en overtuigingen je sturen. Vertraag en ga na waarom je bv kwaad bent op jezelf als iets niet gelukt is.
  • Maak opnieuw contact met je intuïtie, met je buikgevoel. Voel of wat je wil gaan doen, klopt. Maar let wel op dat je je intuïtie niet verward met vooroordelen. Vertraag, informeer je, adem en leer zo stap voor stap je buikgevoel te volgen.
  • Verzin eer je begint. Alvorens je een belangrijke beslissing neemt, is het goed om rustig te zijn, zowel in je denken als je voelen. Verzamel informatie en maak desnoods een plan op. Ga niet overhaast te werk maar stel ook niet steeds weer uit.

Bewuster door het leven gaan, regelmatig vertragen, rustig informatie verzamelen, bezinnen, ademen, bewust bewegen… het zijn allemaal middelen die er voor zorgen dat je beter en zelfbewuster in het leven staat. Er is één techniek dat heel wat van die middelen samenbrengt en dat is meditatie. Bij meditatie vertraag je, je bent je bewust van je ademhaling,  je maakt contact met je innerlijke zijn , met je emoties en intuïtie en je neemt even afstand van alle mogelijke prikkels. Dat weten we al heel lang – er wordt al eeuwen gemediteerd en de voordelen zijn al lang bekend. Maar nu is nog maar eens bewezen – wetenschappelijk bewezen zelfs – dat het écht heilzaam voor je is. De befaamde neuroloog en coma-expert Steven Laureys heeft er een boek over geschreven. In zijn ‘Het no-nonsense meditatieboek’ brengt hij verslag uit van de recente hersenwetenschap over meditatie. Want eindelijk is het wetenschappelijk bewezen: meditatie is goed voor je! Het heeft een positieve invloed op je gezondheid, zowel fysiek als psychisch-emotioneel. Het doet je witte en grijze hersenmassa toenemen en het verbetert de connecties in je hersenen. Kortom het is eindelijk bewezen dat het weldadig en voedzaam is voor ons gehele welbevinden. Beter laat dan nooit, denk ik dan…

 

Wil je zelf overtuigd worden van de voordelen van meditatie en relaxatie? Kom dan naar één van de wei wu wei relaxatielessen. Op maandagavond van 20u tot 21u in de turnzaal van de GBS de Kiekeboes te Zoersel en op dinsdagochtend van 9u30 to 10u30 in het yogazaaltje op de 2e verdieping van gemeentehuis te Zoersel. Je bent steeds welkom voor een proefles! Meer info vind je hier.